مادرم فوت کرده و پدرم افسرده شده است

از میان پرسش ها: مادرم سال پیش فوت کرد و پس از آن پدرم افسرده شده است. این دو خیلی به هم وابسته بودند. حالا پدرم خیلی کم حرف شده و زیاد گریه می کند. روزها در رختخواب است و شب ها کم خواب. کمتر آمادگی دارد از خانه بیرون بیاید یا در جمع های خانوادگی حاضر شود. یکی از مهمترین تقاضاهایش این است که تنهایی ساعت های متمادی بر سر مزار مادرم بنشیند. نه کتاب می خواند نه تلویزیون نگاه می کند و نه حاضر است با فرزندانش به مسافرت تفریحی برود. شما چه توصیه ای دارید که او از این حالات بیرون بیاید.

پاسخ:

توصیفات شما نشان دهنده یک افسردگی حداقل نیمه عمیق است. ضمن اینکه توصیه می کنیم مشاور متخصص ایشان را ویزیت کند چند توصیه هم داریم که کمک کند در طول زمان ایشان از این حالت به تدریج خارج شوند.

۱– بهتر است اطلاعات خود و ایشان را از بیماری افسردگی بالا ببرید. آگاهی از این امر می تواند در همراهی برای رفع آن کارساز باشد.

۲– باید کمک کرد که در گام نخست از پیشرفت بیماری جلوگیری کنید و در گام های بعد به رفع آن.

۳– "تنهایی" یکی از موقعیت هایی است که می تواند در عمق بخشیدن به بیماری موثر باشد.

۴- باید با همکاری شخص بیمار کشف کرد که چه ابزارها یا عواملی می تواند بیش از سایر چیزها برای او خوشایند باشد. مثلا یک سالمند ممکن است علاقه وافر به کشاورزی و باغبانی داشته باشد، سالمند دیگری به زیارت اماکن مذهبی، دیگری به دیدار برخی دوستان یا اقوام خاص، فردی به خواندن کتب خاص و یا نوشتن و از این قبیل. باید این موارد شناسایی و راه دستیابی به آنها برای سالمند تسهیل شود.

۵– اگر پدرتان شیفته مادر مرحومتان است و هم اکنون از فقدان او افسرده شده؛ راه بیرون آوردن او از افسردگی این نیست که او به یکباره از یاد مادر فارغ شود چنین امری اصلا امکان پذیر نیست. ولی چه بسا بتوان با خوشایند کردن این یادآوری، قدری از محنت او کاست. اگر یاد همسر برای او به جای اینکه توام با دریغ شود توام با خاطرات خوشایند و لحظه های شیرین و لبخندهای مشترک شود و نیز یادآوری اینکه روح مادر از اینکه فراغش باعث بیماری دیگران باشد آزار خواهد دید و… اینها می تواند کمک کننده باشد.

۶– ورزش و تحرک های بیشتر می تواند کمک کننده باشد.

۷– کار می تواند عاملی موثر باشد. مهم این نیست که کار صرفا توام با درآمد یا تولید خاصی نباشد. هر نوع مشغولیت که ذهن بیمار را بتواند از ناراحتی اش بازدارد مناسب است.

۸– بازی و سرگرمی هم می توانند راه های مناسبی باشند به ویژه اگر بازی ها از حالت یک نفره به دو یا چند نفره افزایش پیدا کند.

۹– برای بیرون رفتن سالمند از حالات افسردگی باید صبور بود در عین حال از تلاش های گام به گام برای کمک به او نباید غافل بود.

۱۰– هر عاملی که امیدافزایی کند در بهبود ایشان موثر است.